De kinderen zijn thuis, jij bent thuis en eigenlijk willen ze graag vermaakt worden, aandacht krijgen. Het is voor niemand vakantie, kinderen krijgen thuisonderwijs, jij wil thuiswerken, maar HOE doe je dat als iedereen wat van je wil? Voor ouders samen is dit al een uitdaging, laat staan voor een alleenstaande ouder. Hier wat tips:

1. Zorg voor RITME. Je mag loslaten dat de kinderen de hele schooltijd aan hun schoolwerk zitten, maar plan de uren die ze werken, spelen, eten etc.

2. Plan genoeg SAMENTIJD in als je moet thuiswerken. Tijd om te spelen, tijd om een spelletje te doen, een wandeling te maken of samen te eten. Na die samentijd kunnen kinderen er vaak weer even alleen tegenaan en kan jij je focus op je werk leggen.

3. Ga naar BUITEN. Social distancing betekent niet dat je de hele dag binnen hoeft te zitten, maak een wandeling met je kinderen, ga naar het bos of een speeltuin. Iedereen knapt op van even buiten zijn. Vermijd natuurlijk wel contact met anderen.

4. PRAAT met elkaar en geef als ouder ook je wensen aan. Want je moet nu eenmaal werken en nee dit kan waarschijnlijk niet 2 uur achter elkaar zonder gestoord te worden. Plan, afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, een half uur of uur dat je niet gestoord mag worden. Gebruik een timer en overleg duidelijk met elkaar.

5. Laat de SCHERMTIJD iets meer los. Het is een utopie om vast te houden aan dat uurtje per dag. Misschien wil je het verdubbelen? Zodat je die vergadering online kan doen? Of kan bellen met je klanten?

6. Neem tijd voor SELFCARE. Kinderen, thuisleerkracht spelen, thuiswerken… Vergeet de momenten voor jezelf niet. Even een meditatie tussendoor. Een wandeling alleen met een fijne podcast op (als de kids oud genoeg zijn om even alleen te blijven), een maskertje, bellen met familie omdat je ze mist. Plan dit in. Dit zorgt dat je het volhoudt.

7. GENIET. Ook in deze spannende tijd kan je genieten van de verbinding die ineens sterker voelt, je kinderen die je nu aan hun schoolwerk ziet, van het waardevolle moment dat je buiten bent, etc en besef dat we vrijheid en gezondheid altijd zo voor lief nemen. Dit is ook een periode voor bezinning en dankbaarheid voor wat we altijd al hadden.

Succes ouders, jullie en jullie kinderen kunnen dit!