December, dé maand van vieringen. Sinterklaas, Kerst, Oudjaarsavond, Nieuwjaarsdag, wellicht nog wat verjaardagen tussendoor, het kan niet op. De een kijkt uit naar deze maand, kan niet wachten met het kopen van de cadeaus, het opzetten van de kerstboom en het plannen van het kerstmenu. De ander is blij als alle verplichtingen weer voorbij zijn en de rust is wedergekeerd.

Als je gescheiden of uit elkaar bent met kinderen in het spel, kunnen de feestdagen een extra hobbel zijn die moet worden genomen. Helemaal als je dit jaar net uit elkaar bent en het is de eerste keer dat de maand december voorbij hobbelt, kunnen de feestdagen in je nek hijgen. Want wat nou vieringen, er valt voor sommigen helemaal niets te vieren nu de relatie is geëindigd..

Linksom of rechtsom, je kan er niet omheen. Sinterklaas is al voorbij, de kerstdagen zijn in het zicht. Als ik kijk naar gescheiden ouders en hun verdeling van de kinderen, zie ik dat het goed is om de feestdagen als ouders nog eens nader te bekijken. Op tijd. Want hoe heb jij het afgesproken in de vakantie? Loopt de reguliere verdeling door, doen jullie 50/50, is er niks afgesproken?

Om te zorgen dat de feestdagen voor jou en jullie kinderen zo fijn mogelijk verlopen, is het handig als er duidelijkheid is. Kinderen hebben voorheen met beide ouders tegelijk Kerst gevierd, misschien wel Eerste Kerstdag bij de ene opa en oma en Tweede Kerstdag bij de andere opa en oma, vaak sluipt een gewoonte erin en ook kinderen houden hier onbewust rekening mee. Nu papa en mama niet meer bij elkaar zijn, verandert alles en heeft je kind vaak baat bij duidelijkheid. Helemaal als er tussen ouders nog regelmatig conflicten zijn, dat is al spannend genoeg voor het kind en een duidelijke planning geeft rust en het gevoel dat papa en mama eruit zijn gekomen.

Begin dus op tijd met plannen. Overleg met elkaar en geef de kinderen duidelijkheid.

Zo, dat is geregeld! Nu dat genieten nog met kerst, dat MOET ook nog.. Zegt iedereen dan. Gezellig rond de kerstboom..

Vind jij het moeilijk om te genieten omdat je geen gezin meer bent met je ex-partner? Dit gevoel kan er zelfs jaren na een scheiding nog zijn. Voel jij je leeg op de dag dat de kinderen niet bij jou zijn? De gevoelens mogen er natuurlijk zijn, vooral het missen van je kinderen is heel logisch. Maar als je kerstdagen echt verpest voelen en je echt niet kan genieten, hangt er vaak veel meer onder. Naast wellicht onverwerkte pijn en verdriet is er meer.

Onder andere hangt dit samen met het idee van wat ‘gewoon’ is. Een gezin met 2 ouders en een of meerdere kinderen, dat is ‘gewoon’, normaal. Maar ‘gewoon’ is een stempel die je er zelf op drukt, wellicht onder druk van de samenleving. Echter, is een gezin met één ouder en een of meerdere kinderen ook ‘gewoon’. Je kan je ook compleet voelen in die situatie als er acceptatie is.

Blijft het voor de kids jammer dat de ouders niet meer bij elkaar zijn? Ja, op zulke dagen misschien wel in verband met het geregel etc. Maar als je kijkt naar liefde in een gezin en een voorbeeld zijn voor je kinderen, is het wellicht wel het beste. Laat vooral je oordeel los over wat hoort, over wat ‘gewoon’ is, over wat normaal is.

De situatie is deze kerst zo zoals hij is. Je hoeft het eventuele gemis van een ex-partner, je kinderen niet weg te stoppen, maar als je je aandacht verlegd naar dat wat er wél is, zal je meer genieten deze dagen. Ik wens je hele warme kerstdagen toe.