Tijdens een scheiding of relatiebreuk kunnen de gemoederen hoog op lopen. De emotionele achtbaan, het geregel, misschien een partij die eigenlijk helemaal niet uit elkaar wil maar dat tocht heeft moeten accepteren. Het is een heftige tijd waarin je ook nog eens belangrijke afspraken moet maken voor de toekomst.

Nadat alles is afgerond, beide ouders een eigen huis hebben, de verdeling van de kids helder is, valt er een deel weg. Echter, blijft het emotionele stuk. Voor sommigen begint het emotionele stuk zelfs pas in stilte en rust. Want wat is er allemaal gebeurd? Waarom? Hoe kan je dealen met een ander beeld van de samen uitgestippelde toekomst? Hoe worden de kinderen weer blij? Hoe wordt jij weer blij? En soms komt of blijft dan ook de frustratie tegenover je ex-partner. Waarom wilde hij/zij dit? Alles in zijn/haar voordeel geregeld.. Boosheid.

Over het contact met je ex-partner in deze blog. De frustratie is helaas vaker dan eens merkbaar in het contact tussen de gescheiden ouders. Venijnige appjes worden gestuurd, steken onder water worden gemaakt en het respect is ver te zoeken. Zelfs jaren later kan dit nog doorgaan. Pijn, verdriet, verlies en onbegrip. Vaak de redenen waarom een ex-partner alsnog uithaalt naar de ander. Onverwerkt, sudderend en hunkerend naar aandacht. Maar hoe kan je nu omgaan met zo’n ex-partner? En hoe kan je de kinderen er buiten laten?

Een ding staat vast: je kan niks aan je ex-partner veranderen. Je hebt geen invloed meer op hem/haar in de nieuw ontstane situatie. Waar je wél invloed op hebt is op jezelf. Op je eigen reactie, je grenzen, je manier om dit venijn te aanschouwen als iets dat van je ex-partner is en niet van jou. Velen vinden dit kei moeilijk en dat is het ook. Jullie verzanden in verwijten over en weer, de wissels worden grimmiger, het kost je bakken energie. Je wilt zo graag respectvol worden behandeld!

Door te zorgen dat jij je sterker voelt, door te zorgen dat jij tools krijgt om hiermee om te gaan, kan een venijnige ex-partner jou niet meer raken, kan je het van je af laten glijden, kan je gemakkelijker je grenzen aangeven en het venijn bij hem of haar laten. Aan jezelf werken maakt je sterker, op alle gebieden.

Ben jij die ex-partner die juist blijft zitten met allemaal frustraties en lukt het niet om het een plek te geven? Baal je ervan dat je toch steeds weer verwijten maakt? Wil je eigenlijk zo graag dat je blik meer naar de toekomst gericht is, met respect voor de ander en de kinderen, maar weet je niet hoe? Het is niet verloren, je kan er wat aan, eraan werken en er positiever uitkomen.

Wat je aandacht geeft groeit, het is aan jou welke plantjes je wilt bewateren, welke route jij in wil slaan na je relatiebreuk. Maak de keuze wijs. In het belang van jezelf, maar ook zeker in het belang van je kinderen.