Het leven. Een ding is zeker, het gaat vaak nooit zo als bedacht. Verrassingen komen op je pad, kansen, teleurstellingen, verdriet, uitdagingen en onzekerheid. Het leven laat zich niet zomaar leiden, sommige dingen overkomen je. En zo kan ook een echtscheiding of relatiebreuk gebeuren. Voor de één onverwacht, voor de ander verwacht. Soms een opluchting, soms iets wat een partner he-le-maal niet wil.  Als er kinderen in het spel zijn ligt de situatie van scheiden of uit elkaar gaan extra gevoelig.

Bij een scheiding met kinderen staat één ding vast: jullie blijven voor altijd de papa en mama*1 van de kinderen. Helaas wordt dat feit vaker dan eens over het hoofd gezien tijdens het regelen van de scheiding. Er spelen zoveel emoties dat ouders regelmatig het belang van het kind vergeten. Er heerst woede naar de partner, verdriet om wat kapot gaat, boosheid omdat het oneerlijk voelt en deze emoties vormen samen met andere gevoelens een keiharde achtbaan. Het is zeer heftig en alles voelt onzeker.

Soms heeft de reden van de scheiding invloed op het regelen van alle zaken, hier zal ik in een latere blog op in gaan. Maar wat de reden ook is: jullie blijven beide ouders. Het wegwensen van de andere ouder heeft voor jou wellicht voordelen, maar bekijk het eens voor je kind? Denk je echt dat je kind gelukkiger wordt als een ouder van het toneel verdwijnt? En wellicht voelt het voor jou goed om de ontrouw van je partner eens haarfijn aan je kids uit te leggen, om de schuld van de scheiding uit te leggen, om je verdriet met hen te delen, maar hoe is dat voor de kinderen? Wil je echt dat hun beeld van de andere ouder vertroebelt, hebben ze daar echt wat aan? Of is het je eigenbelang? Zoek familie en vrienden op om jouw verhaal te delen en bespreek belangrijke zaken op kindniveau met je kids.

Veel gescheiden ouders denken wel eens: Pfffff, was die andere ouder er maar niet…! Vanuit de ouders beredeneert een plausibele gedachte, want bij echtscheidingen zonder kinderen hebben partners vaak later ook geen contact meer. Maar het is onmogelijk met kinderen. Er zullen dingen geregeld moeten worden, je zal moeten blijven overleggen, je blijft beide ouders. Als partners worden jullie ontbonden, maar de kinderen hebben nodig dat jullie je als ouders verbinden. Dat jullie blijven zorgen, opvoeden en er zijn, in het belang van de kinderen.

*1 Overal waar papa en mama staat, kan ook papa en papa of mama en mama worden gelezen